(Land)bouwvoertuigen verkopen? Dit moet u weten

18 april 2023 / Nieuws
werktuigverkopen voertuigen opkoper

Een land- of bosbouwtrekker kopen of verkopen? Dat is niet iets wat u dagelijks doet. Daarom is het verstandig om u goed in te lezen voordat u tot aankoop of verkoop overgaat. In dit blog behandelen we een aantal belangrijke onderwerpen die van belang zijn als u erover denkt een (land)bouwvoertuig te kopen of verkopen.

Kenteken overschrijven na aankoop

Als u een landbouwvoertuig heeft gekocht, moet u met behulp van de verkoper het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Er zijn verschillende voorwaarden voor het overschrijven van een kenteken. Waaronder een leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar (of 16 in het geval van een brommer), een inschrijving bij een gemeente in Nederland in de Basisregistratie Personen (BRP) en een compleet kentekenbewijs.

Als u het kenteken wil overschrijven op naam van een bedrijf, gelden andere voorwaarden. Zo is het noodzakelijk dat uw bedrijf een rechtspersoon is, dus bijvoorbeeld een BV, NV of VOF. Uw bedrijf moet ingeschreven staan bij de KvK. Als u ZZP’er bent, is het overschrijven van een kenteken op naam van een bedrijf niet mogelijk. 

Een (land)bouwvoertuig (ver)kopen

Als u uw werktuig verkoopt, moet u ervoor zorgen dat de koper het voertuig op zijn of haar naam overschrijft en dat u als verkoper een vrijwaringsbewijs krijgt. Als dat niet gebeurt, blijft u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een werktuig.

Verkopen aan een erkend bedrijf

Als u uw voertuig verkoopt aan een erkend bedrijf, dan geeft u het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. Van deze medewerker krijgt u vervolgens een vrijwaringsbewijs: het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Kijkt u voor meer informatie ook eens naar de website van de RDW

Verkopen aan een particulier of rechtspersoon

Verkoopt u uw voertuig niet aan een erkend bedrijf zoals Werktuigverkopen.nl, maar aan een particulier of rechtspersoon? Dan geeft u de koper eerst het kentekenbewijs en andere bewijzen mee. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket en krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs. Als u dit vrijwaringsbewijs van de koper krijgt, mag u het voertuig meegeven. Als u een voertuig heeft waar een APK-plicht voor geldt, dan geeft u de koper ook het APK-keuringsrapport.

Voertuigverplichtingen

Bij het eigenaarschap van een landbouwvoertuig of grondverzetmachine komen verschillende verplichtingen kijken waaraan u moet voldoen. We zetten de belangrijkste hieronder voor u op een rij. U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een werktuig tijdelijk stopzetten. Dit kan door het voertuig te ‘schorsen’.

Verzekeringsplicht

Vanaf het moment dat een landbouwvoertuig op uw naam staat, moet uw voertuig WS verzekerd zijn. Deze WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Meestal betekent dit dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn. 

APK-plicht

Naast de verzekeringsplicht heeft u een APK-plicht voor uw voertuig. Een APK-plichtig voertuig moet APK goedgekeurd zijn; let hier dus op als u een gebruikt voertuig aanschaft. Vanaf de datum dat het kenteken op uw naam staat bent u hier verantwoordelijk voor. 

Kentekenplicht

Uw land- of bosbouwtrekker heeft daarnaast een kentekenverplichting als u harder rijdt dan 25 km/h, de trekker in gebruik is genomen na 31-12-2020 en de trekker een ontheffingsplicht heeft. Vanaf 1 januari 2025 geldt een algemene kentekenplaatplicht voor alle voertuigen die een registratieplicht hebben, óók als deze niet harder rijdt dan 25 km/h. 

Overige informatie

Wat verder goed is om te weten, is dat de voertuigverplichtingen na de afgeronde verkoop stoppen. De Belastingdienst ontvangt hier automatisch bericht over. De verzekering moet u wel zelf stopzetten. In het geval u een voertuig verkoopt dat geschorst is, stopt de schorsing automatisch door de overschrijving op naam van de koper.

Werktuig verkopen? Wij helpen u graag!

Wilt u uw oude (bouw)machine verkopen? Werktuig Verkopen is een RDW-erkend inkoopbedrijf dat gespecialiseerd is in het opkopen van diverse landbouwwerktuigen en andere machines. Van zaai- en plantmachines tot hooibouwmachines en tractoren en kranen. Het enige wat u hoeft te doen is uw voertuig aanmelden via het aanmeldformulier. Binnen 24 uur krijgt u van ons een reactie met een passend en geheel vrijblijvend bod.

U kunt het bod dus vrijblijvend accepteren of weigeren. Weigert u? Dan gaan we graag met u in overleg om eventueel tot een deal te komen. Accepteert u het bod? Dan krijgt u het bedrag vrijwel altijd direct gestort. Werktuig Verkopen biedt volledige service, wat inhoudt dat we uw werktuig gratis komen ophalen. 

Interesse? Kijk eens rond op de website of meld uw voertuig direct aan!

Liever direct contact?